Formare Profesionala reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Formare Profesionala Olt: Cursuri Formare Profesionala Slatina.
Bucatar
Bucatarul realizeaza preprarate culinare dupa diferite retete care sa satisfaca exigentele consumatorilor. in acest scop, el se ocupa de pregatirea produselor alimentare pentru gatit. masoara cantitatile necesare , le amesteca progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. dupa ce preparatele culinare au fost pregatite, urmeaza impartirea lor in portii.
Bucatarul utilizeaza in activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul carora transforma alimentele in preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satarul, robotul de bucatarie, masini de curatat si de taiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat , friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.
Ospatar
OSPATARUL asigura servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate intr-un local de alimentatie publica.
Serveste la cererea consumatorilor preparate culinare, bauturi si alte produse consumabile. Obiectivul minimal pe care-l urmareste este satisfacerea momentana a consumatorilor, iar obiectivul maximal este sa-l convinga pe acesta ca, de fiecare data cand va reveni , va avea aceleasi satisfactii. Efectul astfel obtinut se va materializa in planul ridicat al incasarilor, in afluxul consumatorilor . Serviciul propriu-zis consta in primirea clientilor si stabilirea relatiei cu acestia (salutul , pronuntarea numelui clientului, daca este cunoscut, informarea lor sugestiva, verbala si prin lista).
In activitatea sa, chelnerul foloseste diverse materiale auxiliare: servet, blocnotes, creion, chibrit, carnet de plati, moneda divizionara, liste de preparate si bauturi , borderou de plati si bonuri de marcaj. Pentru serviciul propriu-zis sunt necesare: tacamuri, vesela, pahare, sticle, sifoane, platouri, clesti, masute pentru transportul preparatelor, masa de serviciu, mese pentru consumatori, scaune flori, servetele, etc.
Coafor Frizer Manichiurist - Pedichiurist
Frizerul se ocupa in principal cu oferirea de servicii clientelei, programarea clientelei, executarea tunsorii pentru barbati, executarea barbieritului, executarea ingrijirilor faciale si capilare, spalarea parului, aprovizionarea cu materiale, utilizarea materialelor si instrumentelor, igienizarea locului de munca, incasarea contravalorii serviciilor prestate.
Coaforul se ocupa in principal cu oferirea de servicii clientelei, programarea clientelei, executarea coafurilor, coafurilor stil (pentru ocazii speciale, etc.), ondulatiei permanente, tratamentelor capilare, tunsorii pentru femei, vopsirii parului, spalarii parului, aprovizionarea cu materiale, utilizarea materialelor si instrumentelor, igienizarea locului de munca, incasarea contravalorii serviciilor prestate.
Manichiuristul se ocupa in principal cu oferirea de servicii clientelei, programarea clientelei, executarea masajului pentru maini, executarea si finisarea manichiurii, aprovizionarea cu materiale, utilizarea materialelor si instrumentelor, igienizarea locului de munca, incasarea contravalorii serviciilor prestate.
Pedichiuristul se ocupa in principal cu oferirea de servicii clientelei, programarea clientelei, executarea masajului pentru picioare, executarea si finisarea pedichiurii, aprovizionarea cu materiale, utilizarea materialelor si instrumentelor, igienizarea locului de munca, incasarea contravalorii serviciilor prestate.\
Zugrav ipsosar tapetar vopsitor
Zugravul, ipsosar, tapetar, vopsitor este muncitorul în construcţii, a cărui activitate se compune din realizarea finisajelor.
Lucrările de finisaj prin care se aplică pe suprafaţa elementelor de construcţie un strat subţire dintr-o suspensie de pigmenţi în apă se numesc zugrăveli.
Dacă stratul este alcătuit dintr-o suspensie de pigmenţi în ulei sau emulsii de liant în apă, lucrările de finisaj se numesc vopsitorii.
Finisarea suprafeţelor se poate face prin tapetare.
Aceste lucrări se execută în scopul protejării hidrofuge, ignifuge şi anticorozive a suportului pe care se execută.
De asemenea, executarea zugrăvelilor, tapetărilor şi vopsitoriilor se face în scopul menţinerii suportului în condiţii de igienă şi pentru a crea un aspect decorativ.
Sudor
Sudorul realizează prin sudare o îmbinare nedemontabilă având ca rezultat obţinerea unei structuri interne continue şi omogene. Se realizează astfel repere, subansambluri, piese sudate şi alte componente, folosite în diferite domenii, industriale sau neindustriale, ca de exemplu:
construcţii metalice (grinzi, stâlpi, ţevi etc.);
instalaţii de ridicat (macarale, ascensoare etc.);
conducte pentru apă, abur, fluide tehnologice;
recipiente sub presiune;
cazane de apă caldă, apă fierbinte, abur;
altele.
Tăietorul este operatorul care utilizând energia termică (arc electric, flacără de gaze sau alte surse neconvenţionale de energie) decupează/taie diverse piese.
Datorită varietăţii procedeelor de îmbinare şi tăiere a materialelor, sudorii şi tăietorii se clasifică astfel:
1 Sudori pentru sudare manuală:
- prin topire:
electric (cu electrozi înveliţi, în mediu de gaz, sub strat de flux sau alte procedee)
cu flacără de gaze (oxiacetilenică, gaze naturale, GPL, alte gaze)
procedee conexe/alte procedee de sudare (brazare, lipire/sudare cu jet de plasmă, sudare semiautomată în mediu de gaz sau sub strat de flux etc.)
- prin presiune
2 Operatori sudori:
sudare automată (sub strat de flux, în mediu de gaz, în baie de zgură sau alte procedee)
operatori tăiere (cu arc electric, cu flacără de gaze, cu jet de plasmă sau alte procedee)